Ne hodite v lekarno, če imate covid-19 Priporočamo uporabo mask

26 Jul, 2022

»V zadnjem času opažamo, da vse več okuženih z virusom SARS-CoV-2 prihaja v lekarne preverjati, ali je njihov izvid res pozitiven, ali pa po zdravila in druge izdelke. Zato vse, ki so okuženi, ali pa samo sumijo, da so zboleli za covidom-19, pozivamo in prosimo, da ne hodijo v lekarne, in da zdravila, teste za samotestiranje ali druge izdelke zanje prevzame zdrava oseba. Vse ostale pa, da si ob vstopu v lekarno razkužijo roke in uporabijo zaščitno masko,« opozarja predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič in dodaja: »Ugotavljamo pa tudi, da mnogi ravnajo samozaščitno in odgovorno. Med drugim tudi tako, da se ob znakih okužbe testirajo sami s testi HAG za samotestiranje. Teste lahko dobijo v vsaki lekarni.«

Čeprav uporaba zaščitnih mask na javnih krajih ni obvezna, je skladno s Priporočili za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19, maske treba nujno uporabiti tudi v lekarnah. Posvetovalna skupina uporabo zaščitnih mask zelo priporoča v prostorih vseh zdravstvenih dejavnosti, torej tudi v lekarnah. Uporaba mask je priporočena tudi v drugih zaprtih javnih prostorih, še posebej za osebe iz ranljivih skupin. Med drugimi priporočenimi ukrepi so še: pravilno umivanje in razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, higiena kašlja, cepljenje s poživitvenim odmerkom in delo od doma. V primeru znakov okužbe naj ta oseba ostane doma in za nadaljnja navodila pokliče izbranega ali dežurnega zdravnika.

Farmacevtski strokovni delavci in ostali zaposleni v lekarnah skrbijo za redno in pravočasno preskrbo prebivalcev z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja. Z uporabo zaščitnih mask in razkuževanjem rok preprečujemo prenos okužbe med obiskovalci lekarne ter tudi med obiskovalci in zaposlenimi. »S tem zagotavljamo varnejše okolje za paciente in zaposlene. Le s skupnimi močmi in spoštovanjem ukrepov ter strokovnih priporočil bomo lahko preprečili širjenje okužbe in omogočili farmacevtskim strokovnim delavcem, da še naprej skrbijo za izdajo zdravil in drugih izdelkov za varovanje zdravja celotnega prebivalstva, ustrezno svetovanje ter izvajanje ostalih lekarniških storitev. V lekarnah se zavedamo, da je uporaba maske za nekoga lahko tudi obremenjujoča ali neprijetna, vseeno pa ta ukrep ne posega tako močno v življenje posameznika, kot doprinese k zaščiti lastnega zdravja in zdravja drugih,« je sklenila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, mag. Darja Potočnik Benčič.

Morda vas zanima tudi…

Skip to content