30 LET LEKARNIŠKE ZBORNICE SLOVENIJE

30. obletnica Lekarniške zbornice Slovenije v znamenju novinarske konference, slavnostne akademije in okrogle mize

 

V okviru praznovanja 30. obletnice Lekarniške zbornice Slovenije je poleg novinarske konference, potekala tudi slavnostna akademija, na kateri je bil častni gost predsednik republike Borut Pahor ter mednarodna okrogla miza z naslovom Lekarniška dejavnost – pogled v prihodnost, kjer sta bili osrednji tematiki uspešno uvajanje novih lekarniških storitev in razvojni potencial lekarniške dejavnosti.

 V okviru novinarske konference je predsednica Lekarniške zbornice Slovenije (LZS) mag. Darja Potočnik Benčič razkrila, da imamo v Sloveniji enega najbolj razvitih in urejenih lekarniških sistemov v Evropi. »Z mrežo zagotavljamo dostopnost do zdravil, medicinskih pripomočkov, izdelkov za ohranjanje zdravja in lekarniških storitev tudi v manjših krajih,« je dejala. Vse od njene ustanovitve je LZS izrazito napredovala, medtem pa smo v zadnjih 30. letih dobili skoraj 200 novih lekarn. S sprejetjem novega zakona o lekarniški dejavnosti so v ospredje postavili lekarniške storitve za paciente, strokovno neodvisnost farmacevtskih strokovnih delavcev ter merila za lekarniško mrežo.

V  LZS so si v prihodnje zadali cilje, s katerimi želijo na prvo mesto postaviti prepoznavnost in uveljavitev stroke. Zaposleni v lekarnah so predani svojemu delu in skrbi za paciente, kjer sodelujejo z vsemi zdravstvenimi delavci. Razvili nove storitve za kronične bolnike, kot je farmakoterapijski pregled, pregled uporabe zdravil, svetovanje in spremljanje ob uvedbi nove terapije, brezšivna skrb. Po vzoru EU si želijo uvesti storitev, ki bi omogočala predpisovanje zdravil s strani farmacevtov, a menijo, da jih do tja čaka še dolga pot. Dodano vrednost pa vidijo tudi v uvedbi cepljenja v lekarnah, kjer bi lahko z izvajanjem sezonskega cepljenja proti gripi prispevali k dvigu precepljenosti. Menijo še, da bi morali vsi kronični bolniki, zlasti tisti s polifarmakoterapijo, imeti pravico do pregleda uporabe zdravil, s čimer bi zagotovili večjo varnost uporabe, boljše izide zdravljenja in manj odpadnih zdravil.

Okroglo obletnico letos praznuje tudi strokovno glasilo Lekarništvo, ki ga izdaja Lekarniška zbornica Slovenije. Strokovni prispevki v reviji Lekarništvo so dragocen vir za vse zaposlene v lekarniški dejavnosti. »Današnji hiter tok dogodkov zahteva tudi hiter prenos informacij,  v glasilu pa ostajajo zapisani vsi pomembni dogodki in tako ustvarjamo tudi pomemben zapise za zgodovino,« je pojasnila predsednica LZS.

V okviru praznovanja je potekala slavnostna akademija na kateri je bil prisoten tudi predsednik države Borut Pahor, ki je dejal, da so lekarne kot v zdravstvu izjemnega pomena za slovenske paciente in slovensko zdravstvo. »Zdravila so vedno na voljo, ni čakalnih vrst, sestre, zdravniki in pacienti pa vedno prejmejo zdravila. Ker nas lekarne vedno nemoteno oskrbujejo z zdravili, jih marsikdo sploh ne opazi, kar pa še ne pomeni, da so samoumevne,« je dejal. Na slavnostni akademiji so podelili tudi nagrade izjemnim osebam, ki so s svojo predanostjo prispevale k razvoju lekarništva.

 Drugi dan so organizirali mednarodno okroglo mizo z naslovom Lekarniška dejavnost – pogled v prihodnost. Osrednji tematiki sta bili uspešno uvajanje novih lekarniških storitev in razvojni potencial lekarniške dejavnosti. »Bolniki, ki so se nekoč zdravili v bolnišnicah, se zdaj z novimi zdravili lahko zdravijo doma, kar vključuje tudi zdravljenje najtežjih bolezni,« je uvodoma predstavila mag. Darja Potočnik Benčič. Lekarniška dejavnost se mora prilagajati trendom, saj se pojavljajo novi pristopi pri zdravljenju z zdravili. Prav tako se povečuje število bolnikov, ki jemljejo več zdravil sočasno ali prejemajo zdravila z zahtevnim načinom uporabe, veliko pa je tudi bolnikov, za katere v lekarni posebej zanje izdelajo predpisana zdravila. »Prepričana sem, da so srečanja, kot je današnje, lahko zelo koristna,« je še dejala.

Predstavniki evropskih lekarniških združenj so v nadaljevanju prestavili lekarniški sistem v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem, primere dobrih praks in izzive s katerimi se soočajo. Sekretarka Evropskega združenja lekarniških farmacevtov (PGEU) Ilaria Passarani je predstavila lekarniške storitve v Evropi. Predsednik Evropskega združenja bolnišničnih farmacevtov (EAHP) András Süle je poudaril, da je povezovanje lekarniških farmacevtov na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti ključno za zagotavljanje optimalnega zdravljenja z zdravili. Predstavnica LZS Lilijana Grosek pa je kratko povzela razvoj lekarniške dejavnosti v Sloveniji in njihove dosežke. Pravna ureditev je v veliki meri z uvedbo novega Zakona o lekarniški dejavnosti sledila razvoju stroke. »Še vedno pa si želimo podporo vseh deležnikov pri nadaljnjem razvoju. Tovrstna srečanja lepo prikažejo, da se s podobnimi izzivi soočajo tudi drugi, zato verjamem, da bomo v prihodnosti pogumno šli naprej.« V zaključni razpravi sta poleg predsednika PGEU Roberta Tobie, predsednika EAHP Andrása Süle in predsednice LZS mag. Darje Potočnik Benčič, sodelovala tudi profesor iz katedre za socialno farmacijo iz Fakultete za farmacijo prof. dr. Mitja Kos in predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Jurij Fürst. Predsednica LZS je na koncu strnila nekaj ključnih smernic za razvoj LZS v prihodnosti, s katerimi bodo seznanili Ministrstvo za zdravje.

 

Skip to content