Proti hepatitisu se najbolj učinkovito zaščitimo s cepljenjem, pomembna je tudi higiena

2 Avg, 2021

»Letno zaradi bolezni jeter umre od 350.000 do 500.000 oseb. Bolezni jeter imenujemo hepatitisi. Največkrat hepatitis povzročajo virusi, lahko pa tudi zloraba alkohola, strupene snovi ali pa pride do bolezni zaradi neustreznega odziva lastnega imunskega sistema.  Virusov, ki povzročajo hepatitise, je več vrst, okužimo pa se lahko preko različnih virov,« ob svetovnem dnevu hepatitisov, ki ga obeležujemo jutri, pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Poznamo hepatitis A in E, ki ju označujemo za bolezen popotnikov. Okužimo se namreč lahko preko hrane ali vode. Za hepatitisom B in C lahko zbolimo preko okužene krvi ali z nezaščitenimi spolnimi odnosi, obstaja pa tudi možnost prenosa okužbe iz mame na novorojenčka. »Hepatitis B in C sta med najbolj pogostimi okužbami, saj je po podatkih po svetu več kot 550 milijonov okuženih ljudi,« nadaljuje predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, ki doda, da je zelo pomembno, da se odločimo za testiranje, če vemo, da obstaja verjetnost, da smo se okužili. Pravočasno odkrito bolezen namreč lahko uspešno zdravimo in tako preprečimo najhujše. »Med bolj ogrožene skupine, ki lahko zbolijo in za katere je testiranje še posebej priporočljivo, štejemo intravenozne uživalce drog, paciente, okužene s HIV ali drugimi spolno prenosljivimi boleznimi ter druge skupine s povečanim tveganjem, kot so recimo ljudje, ki se pogosto odločijo za tetovaže ali uhane,« še pove.

Najboljša zaščita pred virusi, ki napadejo jetra, je cepljenje, saj tako lahko preprečimo pojav rakavih celic, cirozo ali celo smrt. Pomembna preventiva je tudi higiena. »Pri hepatitisu A in E je higiena ključna za preprečitev prenosa okužbe, pri virusu E pa je potrebna previdnost tudi pri uživanju suhomesnatih izdelkov. Za virusa B in C je najbolj učinkovita zaščita cepljenje,« zaključi mag. Darja Potočnik Benčič.

Morda vas zanima tudi…

Skip to content