Ob 18. dnevu slovenskih lekarn: Ključno je sodelovanje med starši in zdravstvenimi delavci

27 Sep, 2022

Sporočilo za javnost

ponedeljek, 26. september 2022

Ob 18. dnevu slovenskih lekarn: Ključno je sodelovanje med starši in zdravstvenimi delavci

Zdravila in otroci je osrednja tema ob današnjem 18. dnevu slovenskih lekarn, ki ga organizira Slovensko farmacevtsko društvo v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije. V knjižici, izdani prav v ta namen, je skupek preverjenih informacij, ki pripomorejo k pravilni in varni uporabi zdravil pri otrocih. Hkrati želijo lekarniški farmacevti tudi opozoriti na pomen sodelovanja in zaupanja staršev, otrok in zdravstvenih delavcev pri zdravljenju otrok z zdravili. »Zavedamo se, da je sodelovanje in zaupanje med starši, otroki in zdravstvenimi delavci ključnega pomena pri zdravljenju otrok z zdravili. Zato je tako staršem kot tudi nam, zdravstvenim delavcem, naložena velika odgovornost za varno in pravilno uporabo zdravil pri otrocih. Pomembno je, da zato starše o tem še bolj kontinuirano obveščamo,« poudarja predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu Maša Koritnik Zadravec.

V knjižici, ki je dostopna v lekarni, so informacije o fizioloških posebnostih otrok, njihovih najpogostejših zdravstvenih težavah, farmacevtskih oblikah za otroke in njihovi pravilni uporabi, skrbi za otrokovo zdravje, cepljenju in nalezljivih boleznih pri otrocih. Otrokova rast in razvoj prinašata številne spremembe v telesni sestavi ter razvitosti in delovanju organov. Zato se moramo pred vsako uporabo zdravila prepričati, da je varno in primerno za otroka. Podobno velja tudi za uporabo zdravil rastlinskega izvora in prehranskih dopolnil. »Brez posveta z zdravnikom ali farmacevtom samozdravljenje svetujemo le pri otrocih, starejših od dveh let, ko očitno prepoznamo simptome in znake ter iz izkušenj ugotovimo, da je zdravstveno stanje primerno za samozdravljenje,« je poudarila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič.

S pravo izbiro farmacevtske oblike lahko pri otroku vplivamo na to, ali bo zdravilo zaužil, ali odklonil. Farmacevtske oblike se lahko razlikujejo tudi po načinu njihove uporabe, pri čemer največkrat uporabljamo peroralne oblike (zdravila, ki jih zaužijemo skozi usta). To so sirupi, tablete in peroralni praški. Pogoste so tudi dermalne oblike, ki jih nanašamo na kožo (mazila in geli). »Pri otrocih najpogosteje uporabljamo sirupe, svečke, kapljice, mazila za oko in inhalatorje. Zdravniki pa velikokrat za zdravljenje otrok do 12. leta starosti predpišejo tudi t. i. magistralna zdravila, ki so za posameznega pacienta izdelana v lekarni,« je dejala Potočnik Benčičeva.

Zdravje pomeni stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje. Otroci imajo pravico do najboljšega možnega zdravja in varnega okolja, kar ne zajema le preprečevanje okužb in odsotnosti bolezni, ampak je v to vključen vpliv celotne družine, družbe in izobraževalnih ustanov. Starši morajo biti še posebej previdni pri otrokovih zdravilih in morajo biti pozorni na njegove lastnosti. »Vsekakor je dobro vedeti, kako se zdravilo imenuje, za kakšen namen se uporablja, kako ga odmerjamo, kako ga uporabljamo, kakšni so morebitni neželeni učinki, kako ga shranjevati in morebitne druge posebnosti,« je povedala Potočnik Benčičeva.

V Sloveniji se otroci tudi cepijo, cepljenja otrok pa se delijo na obvezna in priporočena. Pri obveznih velja, da morajo biti cepljeni vsi otroci, razen tisti, za katere obstajajo določeni zdravstveni razlogi, zaradi katerih cepljenje ni mogoče. Poleg rednih cepljenj lahko otroke cepimo tudi proti rotavirusnim okužbam, noricam in nekaterim drugim boleznim, o čemer se je dobro posvetovati s pediatrom. »Ker moramo za vsakega otroka natančno pretehtati koristi cepljenja v nasprotju s tveganjem za neželene učinke cepiva, bo njegovo zdravstveno stanje tik pred cepljenjem preveril zdravnik,« je obrazložila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Za izpolnjevanje zaveze boljšega zdravja ljudi po vsem svetu je ključno strokovno znanje in delo farmacevtov. Ti namreč z ostalimi zaposlenimi v lekarnah skrbijo za redno in pravočasno preskrbo prebivalcev z zdravili, medicinskimi pripomočki in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja. »Zdravje je naša najbolj dragocena vrednota, zato se bomo farmacevti še naprej trudili, da bodo naši pacienti, od najmlajših do najstarejših, pravočasno dobili zdravila, ki jih potrebujejo,« je sklenila predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Morda vas zanima tudi…

Skip to content