Dobro razvita mreža lekarn bolnikom s sladkorno boleznijo rešuje življenja

12 Nov, 2021

»Dobro razvita mreža lekarn, ki omogoča oskrbo bolnikov v njihovem domačem kraju in neprekinjena dostopnost sta ključna dejavnika, ki bolnikom s sladkorno boleznijo omogočata ustrezno podporo pri učinkovitem vodenju sladkorne bolezni. Predvsem pa v zdajšnjih časih nemalokrat rešujeta življenja,« ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni pravi asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec., nacionalni koordinator za diabetes pri Lekarniški zbornici Slovenije. Svetovni dan obeležujemo to nedeljo, 14. novembra.

Lekarniški farmacevti bolnikom z diabetesom omogočajo svetovanje o pravilni, varni in učinkoviti rabi zdravil, zdravem načinu življenja in pomoč pri uporabi medicinskih pripomočkov za spremljanje urejenosti glikemije. »V skrbi za bolnike svoje strokovno znanje in praktične veščine ves čas kontinuirano izpopolnjujemo v okviru programa farmacevtske skrbi pri sladkorni bolezni,« doda nacionalni koordinator za diabetes pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Farmacevti so najenostavneje dostopni visoko strokovno usposobljeni zdravstveni delavci, ki z dodatnimi specialnimi znanji lahko še dodatno izboljšajo sodelovanje bolnikov v procesu zdravljenja. Slednje predvsem preko izvajanja kognitivnih storitev, kot sta farmakoterapijski pregled in pregled uporabe zdravil. Boljše sodelovanje pri zdravljenju se namreč odraža z manjšim pojavom težav povezanih z zdravili, manjšem številu zapletov in boljši urejenosti bolezni. »Vse to pa vodi v večjo kakovost z zdravjem povezanega življenja bolnika s sladkorno boleznijo,« poudarja sogovornik Martinc.

Prenehanje kajenja, omejitev uživanja alkohola in sprememba prehranjevalnih navad so ključni dejavniki zdravega stila življenja za bolnike z diabetesom. Pomembno podporo zdravljenju z zdravili za dosego boljše urejenosti glikemije pa predstavljajo medicinski pripomočki, še posebej naprednejši sistemi za kontinuirano spremljanje sladkorja v krvi.

Morda vas zanima tudi…

Skip to content